Hogyan kell kiszámolni a CSED és a GYED összegét?

Évekre visszamenő tapasztalataim azt mutatják, hogy sokaknak problémát okoz a családtámogatások jogosultsági feltételeinek pontos ismerete, s ha ez az ismeret esetleg már meg is van, az összegszerűség kiszámítása akkor is nehézségekbe ütközik. Mindez nagyban köszönhető annak, hogy a családtámogatások szabályozása rendkívül összetett, így nem is csoda, hogy nehéz magát átverekednie rajta az embernek. Mivel sem a családtámogatások jogosultsági feltételei, sem a családtámogatási összegek kiszámítása tekintetben igazából nincs olyan fórum, ahol segítségre számíthatnának a szülők, ezért remélem, hogy az általam megírt és hiánypótlónak szánt dokumentum választ adhat a felmerülő kérdésekre.

A tájékoztató elkészítése során az az eltökélt segítő szándék vezetett, hogy a két legnagyobb nem alanyi jogon járó családtámogatási forma, a csecsemőgondozási díj (CSED) és a gyermekgondozási díj (GYED) vonatkozásában a szülők egy átfogó képet kaphassanak a jogosultság feltételeiről és az összeg kiszámításáról. A családtámogatások rendszeréről szóló 2018. évi tájékoztatóban a jogosultsági feltételek ismertetésre kerültek, azonban szükségesnek találtam ebben a tájékoztatóban is írni ezekről, hiszen jogosultság hiányában a számításnak se lenne értelme. További fontos kérdésként merül fel, hogy ki minősül biztosítottnak, mivel e családtámogatások jogosultsági feltételeinek egyike a biztosított jogviszony megléte. A tájékoztatót tehát először a biztosítottnak minősülés feltételeivel kezdem, aztán ismertetem a CSED és a GYED jogosultsági feltételeit, majd ezt követően térek rá a pontos összegek kiszámítási módjára.

Reményeim szerint a tájékoztató elolvasását és értelmezését követően a legtöbbek számára már világossá fog válni a CSED és a GYED jogosultsági és számítási rendszere, ezáltal pedig könnyedén kiszámíthatóvá válnak az összegek is.

A 15 oldalas dokumentumhoz ide kattintva lehet hozzájutni: Hogyan kell kiszámolni a CSED és a GYED összegét?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.