2017-ben nő a GYED maximális összege!

2017-ben 15%-kal emelkedik a minimálbér összege, ami azt jelenti, hogy az eddigi bruttó 111 000 forint a 15%-os emelésnek köszönhetően 2017-től 127 500 forintra nő. Ennek a családtámogatások közül a legnagyobb hatása a gyermekgondozási díjra (GYED) van, ugyanis a minimálbér emelés következtében a maximálisan igénybe vehető GYED összege 2017-ben nőni fog. Ha szeretnéd tudni, hogy mennyivel, akkor ajánlom figyelmedbe ezt a cikket.

A gyermekgondozási díjról írt cikkemből tudható, hogy a GYED összegét a szülést megelőző két év jövedelme alapján állapítják meg. A gyermekgondozási díj havi összege a jövedelem 70%-a, de legfeljebb havonta a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Ez alapján a maximum 2016-ban 155 400 forint lehetett, ami a minimálbér emelés eredményeként 2017-ben 178 500 forintra nő.

Hogyan érhető el ez a maximális összeg? A számítási rendszer alapján a jogosultság kezdetének időpontjától visszafelé számított bizonyos időszakban a havi átlagjövedelemnek bruttó 255 000 forint összeget kell kitennie ahhoz, hogy a maximális GYED megkapható legyen.

A diplomás GYED esetén is változik az összeg. A kiszámításnál a mesterképzésben, egységes osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgatóknál a garantált bérminimum 2017-ben emelt összege (161.000,- Ft) lesz az ellátás alapja, ennek veszik a 70 százalékát. Az alapképzésben részt vettek esetén veszik alapul a minimálbért (2017-ben 127.500,- Ft), aminek 70 százaléka lesz a GYED összege.

Amennyiben még többet szeretnél tudni a GYED-ről, akkor olvasd el a 7+1 tudnivaló a gyermekgondozási díjról (GYED) című cikkemet.

110 thoughts on “2017-ben nő a GYED maximális összege!”

 1. Visszajelzés: Szeretlek Magyarország
 2. Tisztelt Uram,

  Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint csak azok jogosultak megkapni a 2017- ben megemelkedett összegű GYED-et, akik 2017-ben igénylik?
  Én 2016.12.30-tól vagyok ra jogosult, de a korábbi 155 ezer forint bruttoval álapították meg. A kormányhivatalnal nem ereztem “egységesnek” a választ a kérdésemre, szerintük én nem vagyok rá jogosult, mert nem 2017- ben igényeltem.
  Előre is köszönöm válaszát
  Üdvözlettel,
  Szénási Detti

  1. Tisztelt Szénási Detti!

   Nem csak azok jogosultak az emelt összegű maximális GYED-re, akik 2017-ben igénylik. 2016-ban még nem állapíthattak meg egy 2017. január 1-től hatályos szabályozás alapján magasabb összegű GYED-et, de aki eddig a maximálisra összegre volt jogosult, az ezután is (a 2017-től megemelt összegű) maximálist fogja kapni.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

   1. Tisztelt Uram!

    Szeretném megkérdezni, hogy ezt az emelést a maximális GYED esetén automatikusan eszközölik vagy van teendőnk? Ha van teendő, melyek azok?

    Köszönöm válaszát előre is!
    Üdv. Andrea

    1. Tisztelt Laczkó Andrea!

     Automatikusan emelik a maximális GYED összegét, ezzel kapcsolatban nincs teendő. A maximális összegben megállapított GYED összegét minden év január 15-ig felülvizsgálja az azt folyósító szerv, méghozzá külön kérelem nélkül, és január 1-jei időponttól a tárgyévre érvényes minimálbér figyelembe vételével az emelt összegét folyósítja.

     Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   2. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

    Én 2016.12.15-től vagyok jogosult a CSED-re, mivel szülés előtt 28 nappal vettem igénybe. 2016.12.29-én megállapították, hogy a 2016-os minimálbért alapján 155.400Ft-ot kapok, lévén az volt abban az évben a maximum összeg, ami folyósítható volt. Azonban az idei évben emelték a mindenkori minimálbér összegét és úgy gondoltam, hogy a januári CSED már az emelt, 178.500Ft-os maximum lesz, azonban a tavalyi maximumot utalták. Nem vagyok jogosult a megemelt maximumra? Tudok valamit tenni, hogy újra számolják és én is az új maximum összeget kaphassam?

    Előre is köszönöm válaszát!
    Tisztelettel,
    Megyeriné Tátraházi Petra

 3. Tisztelt Tamas!
  A cikk veget olvasva nem diplomaskent a 2017-ben a 127500ftbol szamoljak a 70% gyedet februar honaptol? Annak ellenere,hogy 2016tol igenyeltem a gyedemet?!
  Tisztelettel
  Lukacs Daniella

  1. Tisztelt Lukács Daniella!
   Igen, az értelmezésem szerint 2017-ben a 127500 forintból számolják a 70% gyedet az alapképzésben részt vevők esetén, függetlenül az igénylés idejétől.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 4. Tisztelt Uram! Én egy apuka vagyok akinek a kisfia április 6.-án tölti be az egy évet. 6 éve folyamatos munkaviszonyom van bruttó 220 ezer az alap bérem. Olyan kérdésem lenne hogy ha a kisfiam betölti az első évét, elmehetnék- e én gyedre vagy (gyed extra) úgy hogy közben úgyan úgy dolgoznék? Az anyukája maradna otthon vele Továbbra is csak én venném igénybe a gyedet és dolgoznék Továbbra is. A feleségem minimálbérre volt bejelentve szülés előtt és ezért gondoltunk erre. Ön szerint lehetséges ez, és ha igen én mennyi gyedet kapnék? A feleségemnek megszűnne-e a munkaviszonya? Ha igen mit kellene utána fizetni? Választ előre is köszönöm!

  1. Tisztelt Bartha Gábor!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdéseivel és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban ezek már olyan magánjellegű kérdések, amiket csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdéseit, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 5. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  A kérdésem az lenne, hogy a gyedszámítás a szülést megelőző 24 hónap bruttó keresetének az átlagának a 70%-a 2017-ben? Elég összetettre sikerült a kérdés. ☺ Ezt megelőzően a szabályozás 6 hónap átlagából számolt. Persze itt a szülés előtti 3 hónapot nem vették figyelembe, csak az azt megelőző 6 hónapot. Akkor ezt a számítási módot eltörölték?
  Tisztelettel : V. Enikő

  1. Tisztelt V. Enikő!

   A GYED-re való jogosultság kezdő napján fennálló jövedelmet kell figyelembe venni a számításkor. Van egy kissé bonyolultnak tűnő számítási rendszer, de jól írta: a főszabály szerint a GYED-re való jogosultság kezdő napján fennálló jogviszonyban kell rendelkezni a jogosultsági napot közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafelé számítva 180 naptári napi jövedelemmel. Ez a 180 nap lesz a számítás alapja. A gyed az ezen 180 naptári nap átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka lehet. Bruttó összegekről beszélünk.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 6. Tiszteletem!

  Kèrdèsem az lenne, hogy a GYED maximális összegère vagyok jogosult és annak mennyi a nettója? Előre köszönöm.

  1. Tisztelt Kiss Klára!

   A GYED maximális összege 2017-ben bruttó 178500 Ft, melynek nettója 134000 Ft.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

  2. Megkérdezhetem mennyivel vagy bejelentve. Én most vitázom a könyvelővel. Köszönöm, ha válaszolsz. Viki

 7. Üdvözlöm Dr. Aukszi Tamàs
  Elnézést de ez engem is érdekelne amit az előttem lévő kérdezett a nettórol….. Tehát 134 000 + családi adókedvezmény + családi pótlék ? Ugye jol értelmezem 🙂

  Előre is köszönöm

  1. Tisztelt J. Nikolett!

   Igen, ezek egyszerre járnak.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 8. Jó Estét!
  Olyan kérdésem lenne, ha bruttó 140.000.- a fizetésem mennyi lesz a gyed-em? csed is érdekelne még. Köszönöm.
  Viktória

  1. Tisztelt Szokai Mihályné!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés már olyan magánjellegű kérdésnek minősül, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 9. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  2016-ban állapították meg részemre a Gyedet. A garantált bérminimum volt az átlagkeresetem, ami alapján megállapították. A kérdésem az lenne, hogy a garantált bérminimum összegének 2017. évi változása hatással lesz-e az általam kapott gyed összegére?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdv: Szilvia

  1. Tisztelt Tné Szilvia!

   Véleményem szerint csak a maximális összegben megállapított GYED összegét vizsgálja felül az azt folyósító szerv, méghozzá külön kérelem nélkül minden évben, és január 1-jei időponttól a tárgyévre érvényes minimálbér figyelembe vételével csak a maximális összegben megállapított GYED aktuális minimálbérhez megfelelően módosított összegét folyósítja megemelve. E logika alapján a kérdésére a válasz: nem.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 10. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  2016-ban lett megállapítva számunkra a gyed. Kérdésem az lenne, hogy az idei gyed összeg változás a 2016-os igénylésekre is vonatkozik-e? Amennyiben a válasz igen, akkor van-e valamilyen teendő a munkáltató felé, mivel az a kifizetőhely?
  A gyedet a férjem veszi igénybe.
  Válaszát köszönöm.
  Üdvözlettel: Bné Tímea

  1. Tisztelt Bné Tímea!

   A 2016-os igénylésekre csak abban az esetben vonatkozik, ha a maximális GYED összege került megállapításra. A maximális összegben megállapított GYED-et a minimálbér emelés miatt a folyósító szerv automatikusan felülvizsgálja, ezzel kapcsolatban teendő nincs.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 11. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  2017 Június 1-re várható a második gyermekem!
  Az elsővel Gyed extrával munkába álltam egy éves korától 2016 január 6.-val.
  2017 – től megkaptam a Szakmunkás Minimálbér emelést 161000Ft
  Februártól veszélyeztetett kismamaként Táppénzre megyek.
  Az lenne kérdésem nekem hogyan fognak számolni?
  Válaszát, Nagyon Szépen Köszönöm!
  Krisztina

  1. Tisztelt Krisztina!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés olyan magánjellegű kérdésnek minősül, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 12. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Kérdésem hasonló lenne,mint V.Enikőé! 2016.04.01. óta KATA (50.000 ft ) vállalkozó vagyok!2017.04.01.-én lenne meg a 365 nap munkaviszonyom! Párommal babát szeretnénk,reméljük mihamarabb össze is jön! 🙂 Ha igen,akkor ugye nem lenne meg az 1 év munkaviszony! Kérdésem az lenne,hogy már most érdemes felemeltetni a járulékot 75.000 ft-ra,hogy több GYEDet kapjak vagy akkor is elég,ha kiderül,hogy terhes vagyok!?
  Köszönöm válaszát!

  1. Tisztelt V. Szandra!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés olyan magánjellegű kérdésnek minősül, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 13. Tiszteletem!
  Én a 6 órás munkaviszonyom után kapom a gyedem ami 68.000Ft kőrül van ennek az összege,fog változni az emelés végett ez az összeg?Megszeretném kérdezni hogy felemelik 3 évre a gyedet vagy csak kamu az egész ?Köszönöm a válaszát!

  1. Tisztelt Szabadi Mónika!

   Azoknak emelkedik a GYED, akik maximális összeget kapnak, ezért az Öné változatlan marad. A GYED 3 évre emeléséről nincs információm.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   1. Tisztelt Tamas!
    Ez a gyed emeles miert csak azokra vonatkozik akik maximalis gyedet kapnak?
    Azt ertem,hogy a berminimum emelkedett stb..stb..de az en fizetesem is emelkedett,igaz nem diplomas berre.Mert ha magasabb osszegu a brutto keresetem es ugyan ugy azt az osszeget kapom gyedre amit meghataroztak akkor mi van a kulonbozettel ha a mostani bruttombol szamolnak a gyedemet.?
    Koszonom valaszat

    1. Tisztelt Lukács Daniella!

     A GYED havi összege a jövedelem 70%-a, de legfeljebb a mindenkori minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. Vannak olyanok, akiknek a jövedelmük 70%-a alapján lényegesen több járna (pl. egy havi fél milliós keresetnél 350 ezer Ft), de a felső korlát miatt csak a minimálbér kétszeresének 70%-át, azaz kevesebbet kaphatnak (2017-ben ugye 178 500 Ft-ot). Mivel minimálbér emelés történt, ezért a maximális GYED összegét hozzá kell igazítani a felső korlát szabályhoz. Így a maximális GYED-re jogosultak jutnak csak magasabb összegű ellátáshoz, senki más nem, mivel a többieknek a jövedelem 70%-át nézik, ami akkor volt adott, amikor a GYED-re való jogosultságot nézték és őket nem érinti a minimálbér kétszeresének 70%-os szabálya, mivel nem az alapján számolták ki nekik a GYED összegét. Felmerülhet a kérdés, hogy miért azoknak emelkedik, akik eddig is többet kaptak, de e kérdés megválaszolása a jogalkotók felelőssége.

     Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 14. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  Az lenne a kérdésem, hogy ikrekkel van e lehetőség arra, hogy az egyik gyermekkel én a másikkal pedig a férjem menjen gyedre?

  1. Tisztelt Kovács Szilvia!

   Nincs lehetőség. Ikrek esetében nem jár dupla gyed, mivel azonos várandóságból születtek. Ikergyermekek esetén annyi a könnyebbség, hogy a Gyed 1 évvel tovább, azaz 3 éves koráig jár.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 15. Üdvözlöm!
  Kérdésem a következő lenne:
  Külföldről hazatelepültként mik azok a támogatások amiket igénybe vehetünk? És mennyi lehet ennek az összege? 2009-2017 között külföldön éltünk, bejelentett munkaviszony, tb. 2015.11.06-án született kisfiúnk. 2009-ben volt utoljára magyarországi bejelentett munkahely és tb. 2017 szeptemberétől szeretnék ismét itthon dolgozni. Ebben az esettben milyen támogatás jár?
  Előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Törteli Anikó

  1. Tisztelt Törteli Anikó!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 16. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Az én problémám egy kicsit összetett, de remélem van rá megoldás 🙂
  2017.01.09.-én járt le a CSED-em, A GYED iránti igényemet már benyújtottam, de a tegnapi nap folyamán kiderült, hogy a cégünknél az összes dolgozó visszamenőleg a 2016-os évben fizetésemelést kapott.
  Én sajnos egy kis adminisztratív ok miatt kimaradtam, melyet főnököm orvosolni szeretne, de a bér és TB ügyintéző szerint már nem lehet a 2016-os évre bért módosítani január 10-e után.
  Kérdésem több is van:
  – Ez valóban így van?
  – Van esetleg más lehetőség a béremelés érvényesítésére, mert a GYED összegét befolyásolná!
  Válaszát köszönöm:
  Tisztelettel: Pozsár Veronika

  1. Tisztelt Pozsár Veronika!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 17. Tisztelt Uram!

  Kérdésem arra vonatkozna, hogy GYED extrán dolgozom a GYED mellett, de munkahelyet kell változtatnom, akkor az új munkahelyem által kért GYED-et újraszámolják-e a tavalyi évi jövedelmem után, vagy marad az eddig megállapított összeg. (Gyermekem 2015-ös születésű, de 2014-ben sok volt a fizetésem, míg 2015-ben sokkal kevesebb, így félek, hogy ha újraszámolnák a 2016os béremmel, nem kapnám meg a maximumot)
  Válaszát előre is köszönöm.
  Fehér Sándorné

  1. Tisztelt Fehér Sándorné!

   Véleményem szerint marad az eddig megállapított összeg, sőt, ha eddig a maximumot kapta, akkor 2017-ben is az emelt összegű maximum fog járni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 18. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  2016. januártól a kisfiamra nettó 116.550ft-t kapok gyedet.Ha jól tudom, akkor ez a gyed maximális összege. 2017-től ez az összeg növekszik. Akkor ez rám is fog vonatkozni? Ezek szerint én már február hónaptól többet fogok kapni, mint 2016-ban kaptam? Előre is köszönöm a választ!

  1. Tisztelt P. Katalin!

   Aki 2016-ban a maximumot kapta, az 2017-ben is az emelt összegű maximumot fogja kapni, tehát így Ön is.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 19. Tisztelt Aukszi Tamás!

  Egy picit más a kérdésem, de továbbra is gyed-del kapcsolatos. Sehol sem találunk rá konkrét választ. A második baba gyes-be születik. Az Ő utána járó csed/gyed mi alapján lesz számítva? Válaszát köszönöm!

  1. Tisztelt Nagyné Ilona!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 20. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás
  Érdeklődni szeretnék hogy mindenkire vonatkozik a gyed emelés?
  Feleségem 2015 szeptemberben lett jogosult minimál bért kapott !
  6 hónap folyamatos munkaviszonya volt mivel veszélyeztetett terhes volt így nem engedték tovább !

  1. Tisztelt Sáfár Aurél!

   Nem vonatkozik mindenkire, csak azokra, akik a maximum GYED összeget kapták.
   A minimálbér után kapott GYED biztos, hogy nem a maximális összegű.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   1. Köszönöm a válaszát!
    Akkor egy 90 ezer ft gyed semminek számít!
    Megint annak adnak ahol van !
    Szerencsére 4x megkeresem így gondunk nincs !
    Magyarország fejlődik !!!!!!!

 21. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás
  A párom és én egy munkahelyen dolgoztunk egészen addig amig a pici baba 2016.05.22 meg nem született. Jelenleg a párom van gyeden én pedig dolgozom ugyan ott ahol eddig. A gyed vagy gyed extrával az lenne a kérdésem ha például a gyerek 1 éves korától én szeretném igénybe venni akkor a páromnak elméletileg ha jól gondolom akkor vissza kellene mennie dolgozni ? Azért gondolkozunk azon hogy én vegyem igénybe a gyedet vagy gyed extrát mert az én bruttó fizezésem ( több mint 300 ezer / hó) jóval magasabb mint a páromé. Hogyan járnábk jobban ? A törvényeket figyelembe véve igénybe vehetem én ezt a juattatást ? Várom megtisztelő válaszát.

  1. Tisztelt Kiss Károly!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdés olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 22. Hello!

  Nekem az lenne a kérdésem h az 51 ezer ft-os fizetéssel számolják ki a Gyedet? (ennyit kaptam+gyerekkedvezmény)
  ha igen akkor kb én mennyit kaphatok igy?

  válaszát köszönöm! Tündi

  1. Tisztelt Tünde!
   Amennyiben 51 ezer forint volt a havi jövedelme, akkor ennek a 70%-a lesz a GYED.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 23. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Havi bruttó 245.000 Ft után jól számolom, hogy 128.625 Ft + 10.000 csalàdi adókedvezményt kellene kapnom?
  A mostani bérkifizetéskor 133.000ft-ot kaptam. Van esetleg még valamilyen levonàs, amivel nem számoltam?
  Válaszát előre is megköszönve,
  Tisztelettel:
  H-Nagy Katalin

  1. Tisztelt H-Nagy Katalin!

   Nem vagyok bérszámfejtő, de szerintem a 128000 Ft körüli összeg jól van kiszámolva, mivel a 245000 Ft 70%-a 171500 Ft, amiből levonva az adót nekem 128.053 Ft jött ki, amihez hozzáadva a 10000 Ft adókedvezményt 138053 Ft-ot kellett volna kapnia. Javaslom, hogy kérdezze meg a munkahelyét (amennyiben az kifizetőhely), hogy miért ennyi jött ki.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 24. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Harmadik gyermekemmel vagyok itthon jelenleg CSED-en, március 8-tól jár majd a GYED. A Csed összegéből jelenleg nem vonnak semmit, mert a férjemmel közösen vesszük igénybe a családi adókedvezményt. Ez azt jelenti, hogy majd a GYED összegéből sem fognak vonni semmit? Létezhet, hogy a maximális Gyedet kapva kézhez kaphatom esetleg a 178.500 forintot? Vagy abból vannak levonások?

  1. Tisztelt Katalin!

   A GYED összegéből személyi jövedelemadó-előleget és nyugdíjjárulékot vonnak (így lesz a maximális GYED kb. nettó 134 000 Ft), de mivel a családi adókedvezmény a járulékokból is érvényesíthető, így maximális GYED összegnél az 1 gyermek után igénybe vehető teljes 33 000 Ft biztosan bele fog férni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 25. Tisztelt Dr Aukszi Tamás!

  Üdvözlöm én a gyed és a többi ellátásról érdeklődnénk
  Az lenne a kérdésem hogy nekem 2015.12.15től-2016.07.16ig folyamatos munkám volt határozott ideig uttána40napig álláskeresői járadékban részesültem azaz julius16ig agusztus1én már munkaviszonyom volt 3hónapig mivel nem tervezett terheseg volt a körülményekben nem dolgozhatam a 12betöltött terheségem uttán kirúgtak probaidő alatt majdnem a végén tartottam védelemre nem szorolhattam de meg van a 365nap tb a gyedhez de nov1től-február végéig regisztrált munkanélküli vagyok de márciusi kezdéssel kaptam konyhai állást ha alkalmas vagyok veszélyeztetként vagy ha nem egyeni vállalkozokent kezdek munkaügyön keresztül szülés előtt csak 2hó leszek biztositott mivel 30hetes terhesen kezdem el így jogosult leszek az ellátásra ?Ha netán szülés uttán dolgozni szeretnénk a gyerek betöltött 6honapos korától visszamenőleg tudom e igenyelni a gyedet
  Válaszát előre is kösszönöm

  1. Tisztelt Csorba Viktória!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő), egyszerű megítélésű kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdése olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 26. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Sokat jelentene, ha válaszolni tudna a kérdésemre. Mivel elég speciális a helyzet, az általános leírásokban nem találom rá a választ.
  2015 májusában megszületett a 2. gyermekem, majd 2015 decemberében lejárt a jogviszonyom (szerződéses projektmunkán voltam, a projekt véget ért). Innentől passzív gyed-et kaptam a volt munkámtatómtól, ami 2017 májusában lejár.
  Férjemmel szeretnénk most egy 3. gyermeket is.

  Az elhatározásunk nem pénz kérdés, mégis tudni szeretnénk, hogy ha pl. március-áprilistól várandós lennék, vajon mi alapján számítanák ki a csed-et és gyed-et? HIszen a várandóság alatt (tehát a csed-et megelőző 180 napban) csak gyes-t fogok kapni. Vajon a korábbi jogviszony és biztosított állapot nem fog számítani, vagy az előző 365 napot nézik majd?

  Válaszát előre is köszönöm!
  Cs. A.

  1. Tisztelt Csáki Anikó!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő), egyszerű megítélésű kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdése olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 27. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  2017. Február végéig vagyok GYED-en. Január 1.-től jelentősen emelkedett a bruttó fizetésem.
  Szeretném megkérdezni, hogy ezáltal nem kellene emelkednie a GYED összegének is?

  Rákérdeztem a munkahelyemen is, de azt a választ kaptam, hogy a GYED első napján megállapított napi alap számít
  2 éven keresztül. Ez valóban így van?

  Válaszát előre is köszönöm!
  P. Andrea

  1. Tisztelt P. Andrea!

   Igen, így van. Csak azoknak emelkedett a GYED összege, aki eddig is a maximálisra volt jogosult.

   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 28. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Feleségem 2016.07.29-én szülte ikergyermekeinket. Kérdésük az volna, hogy a gyed szabályt hogyan alkalmazzák nála, mivel minimálbérrel van bejelentve. A múlt évben csak táppént és csed-t kapott mivel veszélyeztetett terhes volt. Csed-et a 2015-ös béréből számolták, ami pótlékokkal és az egyéb juttatásokkal már több mint a minimál bér.

  Válaszát megköszönjük.

  István

  1. Tisztelt István!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő), egyszerű megítélésű kérdésekre van lehetőség választ kapni, azonban a feltett kérdése olyan magánjellegű kérdés, amit csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 29. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Nekem az lenne a kérdésem, hogyha valaki a CSED-re nem jogosult, az kaphat-e GYED-et?

  Köszönettel : Erős Józsefné

  1. Tisztelt Erős Józsefné!
   Nagyon jó a kérdés. CSED-re az a nő jogosult, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke a biztosítás tartama alatt születik. GYED-re jogosult az a biztosított szülő (az apa is), aki a gyermek születését megelőzően két éven belül 365 napon át biztosított volt. A kettő gyakorlatilag ugyanazt jelenti, azonban abból, hogy a GYED legkorábban a CSED, illetve az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól jár, arra a következtetésre lehet jutni, hogy ha valaki nem jogosult CSED-re, az mégis kaphat GYED-et, miután lejárt a 168 nap. Van például a 365 napba a GYED esetén beszámolandó olyan speciális szabály, hogy ha valaki két éven belül EGT-tagállamban szerez és leigazol biztosításban töltött időt, azt figyelembe veszik. Ilyen a CSED-nél nincs, azaz létezhet olyan eset, amikor valaki CSED-re nem jogosult, de GYED-re igen.
   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

   1. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
    Köszönöm a válaszát, ami viszont felvet egy újabb kérdést! Mit kap a kieső időre a kismama? Az alaphelyzet az, hogy közfoglalkoztatásban dolgozott,(2 évet) ami határozott idejű, és február végén lejár. A szülés várható ideje július eleje. Úgy értelmeztük, hogy a 3 hónap munkanélküli után ha 42 napon belül megszületik a baba, akkor megvan a a jogosultság. Pont határeset a szülés kiírt időpontja.

    Köszönettel: Erős Józsefné

    1. Tisztelt Erős Józsefné!
     Az álláskeresési támogatásban részesülő személy biztosítottnak minősül, azaz a jogosultsági időbe ez a 90 nap beszámít.
     Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 30. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy nekem nem lesz meg a munkaviszonyom (munkanélküli vagyok, de a férjem őstermelő és ő igénybe veheti e a GYED-et illetve a Csed-et? Ha igen azt mi alapján számolják ki? Már próbáltam az OEP-nél információt kapni illetve a családtámogatási osztálynál is és egyik helyről küldenek a másikhoz….

  Köszönettel: Bodóné Vivien

  1. Tisztelt Bodóné Vivien!

   A mezőgazdasági őstermelő apa jogosult GYED-re, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év. CSED-re főszabály szerint nem, mivel azt csak a szülő nő veheti igénybe. A számítási mód egy kissé bonyolult, és ilyen megánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a számításra vonatkozó kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 31. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  Olyan kérdesem lenne, hogy a diplomás GYED mikortól igényelhető, továbbá, hogy osztatlan képzésen tanulók számára milyen összegre lehet számítani 2017-ben. Kell-e végezni tanulmányokat a GYed ideje alatt, vagy elég a GYES-nél? Illetve, hogy CSED-re jogosult-e a felsőoktatásban tanuló? Válaszát előre is köszönöm!

  1. Tisztelt K. Gréta!
   A felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogosultak GYED-re azzal, hogy a gyermek születését megelőző 2 éven belül magyar nyelvű nappali képzésben legalább két félév aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkezik úgy, hogy egy félévre csak egy aktív hallgatói jogviszony vehető figyelembe. 2 aktív félév megállapításához a gyermek születését megelőző 2 éven belüli aktív félévekben összesen 260 naptári napi hallgatói jogviszonnyal kell rendelkezni. A hallgatói jogviszony önmagában CSED-re nem jogosít. A GYED legkorábban a CSED, illetve az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyermek 2. életévének betöltéséig jár. A GYED összege felsőfokú alapképzésben, felsőfokú szakképzésben vagy felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér (2017. évben: 127.500,-Ft) 70 %-a, a mesterképzésben, egységes, osztatlan képzésben vagy doktori képzésben részt vevő hallgató esetén a jogosultság kezdő napján érvényes garantált bérminimum (2017-ben: 161.000,-Ft) 70 %-a.
   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 32. Tisztelt Dr.Aukszi Tamás!
  A kérdésem a következő:gyed-en vagyok a kislányommal,a tavalyi évhez képest semmmit sem emelkedett a fizetésem összege!a mindenkori minimálbérrel ha jól tudom januártól kellett volna!kihez forduljak ezzel a problémával?válaszát előre is köszönöm!

  1. Tisztelt Veró!
   Aki minimálbért kapott, annak emelkedett a fizetése, mivel nőtt a minimálbér összege. Aki nem minimálbért, hanem annál nagyobb összeget kapott, annak nem kellett, hogy emelkedjen a fizetése, csupán a munkáltató döntésétől függ, hogy emeli-e. A munkáltatójánál javasolt érdeklődni. Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 33. Tisztelt Dr Aukiszi Tamás

  Sajnos elvesztem a sok cikk között amit eddig olvastam. Az Ön válaszait olvasva remélem az én ügyemben is segítőkész lesz.
  2012 óta állok munkaviszonyban cégemnél 2013 májusában született 1. kisfiam 2015 márciustól mentem vissza gyed extrával dolgozni 8 órás bejelentett 250000 Ft keresettel. 2016. november 3. ától veszélyeztetett terhesként táppénzre vettek fel. A szülés várható időpontja 2017 május 20.
  Táppénz alatt a béremet 2017.01.01 ével 185000 forintra csökkentették.
  Sajnos a tartós táppénz miatt a csed és gyed megállapításánál figyelembe vehető 180 napból,én 2017 augusztus 20- november 3-ig tudok jövedelmet felmutatni, ha a táppénz összege nem beszámítható, tehát november 4-től minkaviszonyom van, nincs keresetem, ellátásban részesülök.
  Kérdésem, hogy milyen összegű folyósításokra számíthatok.

  1. Tisztelt L.A. Kitti!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   Az ilyen magánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a számításra vonatkozó kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 34. Tisztelt Dr.Aukszi Tamás!
  Azt szeretném kérdezni,hogyha a maximális összegű gyed van meghatározva,akkor minden hónapban ugyanazt az összeget kell hogy utalják,vagy függ attól,hogy hány hónapos volt az adott hónap.Köszönöm a választ!

  1. Tisztelt P. Kati!
   Minden hónapban ugyanazt az összegű maximális GYED-et kell utalni.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 35. Tisztelt Dr.Aukszi Tamás!Köszönöm a gyors választ!Nekem 2015-ben 5180ft/napban határozták meg a gyed összegét.Úgy tudom ez a max összeg.2016-ban minden hónapban ugyanannyi összeget kaptam.De idén nem.A bérszámfejtő azt mondta,hogy más összeget fogok kapni minden hónapban,hiába hogy tavaly a maximális összeget kaptam.Ön szerint helyesen bérszámfejtenek?

  1. Tisztelt P. Kati!
   Sajnos nem vagyok bérszámfejtő, ezért erre a kérdésre nem tudok válaszolni. Javaslom a bérszámfejtőt megkérdezni, hogy szerinte miért lesz minden hónapban más az összeg. Véleméynem szerint ha tavaly a maximumot kapta, akkor elvileg az idén is azt kell kapnia.
   Üdvözlettel: Dr. Aukszi Tamás

 36. Tisztelt Uram!
  En tavaly decemberig külföldön (EU-s tagallamban) dolgoztam 3 évig. Ha én most teherbe esnek jogosult lennék a GYED-re? Az OEP-nél azt a válasz kaptam, hogy nem. Csak is akkor, ha itt Magyarországon az utóbbi 2 évben meg van a ledolgozott 365 napom. Válaszát előre is köszönöm!
  Tisztelettel: Mohr Szilvia

  1. Tisztelt Mohr Szilvia!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   Az ilyen magánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a számításra vonatkozó kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 37. Tisztelt Uram!

  Második gyermekem várom,én minimál bérre voltam bejelentve, férjem fizetését januártól melték bruttó 220-ra, gyermekünk július elején fog érkezni, ha a férjem kéri a gyedet azt már a bruttó 220.000 fizetésből fogják neki számolni?köszönöm

 38. Tisztelt Uram!
  Nekem olyan kérdésem lenne,hogy gyest kapok a 2,5 éves kisfiam után,gyedet a 15 hónapos kislányom után s lehetséges hogy vissza menjek dolgozni teljes munkaidőbe a két összeg folyósítása alatt?
  Bölcsödébe nem iratnám be egyiket sem,mert megtudjuk oldani a felügyeletüket a nagyszülők segítségével.
  Tisztelettel:Kuts Istvánné

 39. Tisztelt Uram!
  2016.11.02.-től dolgozok bejelentett állásban. Mi az a legkorábbi időpont amikortól már jogosult vagyok a teljes CSED-re?

  Köszönettel:
  Renáta

  1. Tisztelt Mészáros Renáta!

   A szülés időpontját megelőző két éven belül kell 365 nap biztosítotti jogviszonnyal rendelkezni, azaz 2017.11.03. napján már lehet szülni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 40. Tisztelt Uram,

  Kérdésem a következő, 8 órás bruttó 220000 Ft bejelentett 5 éves munkaviszonyom van, ez mellett 2 éve megbízási szerződéssel is dolgozom évi 350.000 Ft bruttó bejelentéssel és mostantól van egy 4 órás minimálbér bejelentett munkaviszonyom is. Szeretném megkérdezni, mennyi összeget fogok kapni terhesség esetén?
  Ezeket a bejelentett bérek összevonják a számolásnál?

  És ha veszélyeztetett vagyok, akkor is összevonódik a bejelentett munkaviszonyom? (8 ész 4 órás?)

  Köszönöm a válaszát!

  Üdvözlettel, Mariann

  1. Tisztelt Pintér Mariann!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   A magánjellegű kérdéseket csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 41. Tisztelt uram!
  A kérdésem a következő lenne!
  2017.10.24-re várom a babát!Jelenleg biztosítási jogviszonyban állok!Napi 2 órás bejelentésem van,ami igen kevés!A bruttó összeg.31987 ft!Erre az összegre,ha igénybe veszem a Csedet családi adókedvezménnyel,2 gyerkőc után,akkor van rá esély,hogy a Csed,később a Gyed több legyen,mint a Gyes!
  Válaszát köszönöm

  1. Tisztelt Farkas Liána! Nincs esély rá, ahhoz legalább bruttó 256000 Ft szükséges. Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 42. Tisztelt Aukszi Tamás! Március legvége óta emelkedett a fizetésem annyira, hogy eléri a havi bruttó 255 ezret, túl is lépi egy kevéssel. Második gyermekemet november legvégére várom. Táppénzre nem szándékozom menni csak két héttel a kiírt időpont előtt. A kérdésem az, hogy jogosult vagyok-e maximális GYED-re. Március vége előtt még nem volt bruttó 255 ezer a fizetésem. 3 éve tértem vissza dolgozni az első gyerek után, napi 6 órába, tehát folyamatos munkaviszonnyal rendelkezem. A másik kérdésem az, hogy ha mind a két gyerek után én veszem igénybe az adőkedvezményt, az mennyivel fogja megemelni a nettó jövedelmem. Elvileg már a magzatra is jár nekem az adókedvezmény, a havi nettóm viszont kb 5 ezer forinttal lett magasabb ahhoz képest mint amikor csak a nagyfiamra járt a kedvezmény. A bérpapíron rendszeresen ott virít a 100.000 mint jogosultsági összeg, de nem értem miért nem vagy alig mozdul a nettóm a korábbihoz képest. A pénzügy szerint minden rendben van, kérdés, valóban nem jár-e nekem MÁR a két gyerek utáni nettó +30 ezer forint. Válaszát előre is köszönöm.

  1. Tisztelt Ally Gator!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   A magánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni.
   (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 43. Tisztelt Aukszi Tamás!

  Az apák által igényelhető GYED-del kapcsolatban lenne egy kérdésem.

  A helyzetünk a következő: feleségem az 5 hónapos és a 3 éves kislányunkkal van otthon, valamint az 5 és fél éves kislányunk óvodás. Feleségem a legnagyobb gyerek születése előtt – 2012-ben – még egyetemre járt, nem volt a szülés előtt 2 évnyi munkaviszonya, így GYED-re egyszer sem volt jogosult. Most a legkisebbel van GYES-en.
  Olvasom, hogy jelenlegi szabályok szerint a gyerek 6 hónapos korától lehet GYED mellett 8 órában dolgozni, és ezt az apa is igényelheti. Ha jól gondolom – és itt kezdődik a kérdés – ilyenkor a GYES már nem igényelhető az anya által a gyerek után. Viszont mivel feleségemnek nincs munkahelye, és nem is tud/akar még dolgozni, mi a helyzet az ő TB-jével és státuszával, ha otthon van, de nem kap semmilyen családtámogatást (mert az én kapnám).

  Kell-e a TB járulékot külön fizetni, mi van ilyenkor a szolgálati idővel, munkanélküliségi státusz, stb.

  Válaszát köszönöm,
  Barki Bálint

  1. Tisztelt Barki Bálint!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   A magánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni.
   (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 44. Tisztelt Dr. Aukszi Tamàs!

  Segítségét szeretném kérni.
  Jelenleg betöltött 28 hetes terhes vagyok, dec.15-re várjuk a babát.

  CSED, GYED-del kapcsolatban szeretnék érdeklődni.
  2014.02.01-2016.08.18. ez a munkaviszonyom ideje
  2016.08.31-2016.11.28. Munkanélküli ellátás

  2017.07.01 -én viszont munkába álltam, (Bérem Br.161.000.-) kb. 5 hó munkaviszonyom lesz közvetlen szülés előtt
  Én ahogy számoltam éppen meglesz a 365 nap a születéstől számított két évben.
  Viszont így vajon mennyi lesz a CSED, GYED vagy csak GYES jár így?

  Várom, és köszönöm megtisztelő válaszát.

  Üdvözlettel.

  1. Tisztelt Murvai Irén!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   A magánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni.
   (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre megírni a kérdést.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 45. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!

  Segítséget szeretnék kérni Öntől. Jelenleg 18 hetes kismama vagyok és 2018 március 06.-ra várható a szülés időpontja. Több mint 2 és fél éve dolgozom folyamatosan ugyan azon a munkahelyen habár havi hosszabbításokkal sajnos. Most szeptember végével megszűnni látszik a munkaviszonyom. Aztán 3 hónapig munkanélkülire leszek jogosult ami akkor kb. december végével lejár, aztán nem pedig nem tudom mire leszek jogosult – ez is érdekelne, de leginkább az, hogy így jelen fennállással jogosult leszek-e szülés után gyedre???? Nagyon várom válaszát és előre is köszönöm!

  Tisztelettel: Baloghné Ajtai Zsanett Szandra

  1. Tisztelt Baloghné Ajtai Zsanett Szandra!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni.
   A magánjellegű kérdést csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni.
   (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre megírni a kérdést.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 46. Tisztelt Aukszi Tamás!
  Novemberben tölti a kislányom az 1 évet és januártól mennék vissza dolgozni.Az lenne a kérdésem,hogy Gyed extrát kérhetem -e akkor is ha a brutto bérem 300000 Ft felett van?Ha igen,holkell igényelnem és mennyi az összege?
  Tisztelettel:K.Ildikó

  1. Tisztelt Kovács Ildikó!

   Kérheti a munkáltatónál. A gyed a jövedelem naptári napi átlagának 70 százaléka azzal, hogy a gyed maximálisan megállapítható összege havonta legfeljebb a mindenkori minimálbér (2017. évben 127.500,-Ft) kétszeresének 70 százaléka lehet.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 47. Tisztelt Aukszi Tamás!
  Megkaptuk a GYED határozatot, ez alapján a napi bruttó 5305 Ft.
  Ez mennyit jelent nettó összegben?

  Köszönettel,
  Csizmadia Gábor

  1. Tisztelt Gábor!

   Naponta kb. nettó 4000 Ft-ot jelent.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 48. Tisztelt Aukszi Tamas!

  Nincs munkaltatoi jogviszonyom evek ota es magam fizetem az egeszsegbiztositasi jarulekot.
  2017.Szep.- be elkezdtem a mesterkepzest nappali tagozaton es kozbe terhes lettem az elso babaval,2018.Jun.20- ra vagyok kiirva.
  A kerdesem az lenne, hogy jogosult lennek-e diplomas gyed-re illetve most a hallgatoi jogviszony 300 vagy 260 naptari napba allapitottak meg ?
  Nagyon szepen koszonom a segitseget,
  Morvai Adrienne

  1. Tisztelt Morvai Adrienne!

   Köszönöm, hogy megtisztelt kérdésével és bizalmával.

   A hozzászólások közt általános (mindenkit érintő) kérdésekre van lehetőség választ kapni. A magánjellegű kérdéseket csak a Kérdezz-Felek! menüpontban írtak keretében áll módomban megválaszolni. (http://www.csaladtamogatasok.hu/csaladtamogatasi-kerdesek)

   Kérem, olvassa el az abban foglaltakat és ha az ott írt feltételek mellett is fenntartja a kérdését, akkor szíveskedjen az aukszitamas@csaladtamogatasok.hu címre írni.

   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

 49. Tisztelt Dr. Aukszi Tamás!
  Kislányom jelenleg 17 hónapos, gyeden vagyok vele. 2017ben minden hónapban mióta a gyed jár mindig ugyanazt a max össszeget utalta a kifizető munkahelyem, 133.875 ft-ot. Iden 2018 januari gyed ami febr.elejen érkezett meg 144.900 ft volt. Viszont amit most utaltak februari csak 133.570.
  Ugy tudtam nem naptari naponkent szamolnak, hanem minden egész hónapban ugyanannyi a gyed. A munkahelyemen a bérszámfejtő nem tudta megmondani miert kaptam kevesebbet. Annyit mondott, remènykedjek, hogy màrciusban majd megint a 144.900 ftot fogom kapni.
  A MÁKnál sem adtak információt mondvàn, hogy a kifizetőnek tudnia kell a vàlaszt!
  Van okom reklamálni a munkahelyemen vagy törődjek bele, hogy kevesebbet utaltak, mert jól számolták ki?
  Szíves vàlaszát előre is nagyon szépen köszönöm!
  Tisztelettel: Pálinkás Zsuzsa

  1. Tisztelt Pálinkás Zsuzsa!
   Elvileg minden hónapban ugyanakkora összegben kell érkeznie. Azt sajnos nem tudom így látatlanban megmondani, hogy miért lehetett kevesebb.
   Tisztelettel: Dr. Aukszi Tamás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.