CSOK 2018: egyszerűbben és gyorsabban

Március 15-től jelentősen könnyebbé válik a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) igénylése. Az erről szóló kormányrendelet 2018. február 28. napján jelent meg a Magyar Közlöny 27. számában. Egyszerűbb és gyorsabb is lesz az eljárás lefolytatása, kevesebb iratot kell benyújtani és a bankoknak is hamar döntést kell hozniuk.

Az egyik legnagyobb könnyítés, hogy megszűnik a sokféle papír benyújtási kötelezettsége, mivel ezentúl a fennálló házasságról, a gyermekek meglétéről, a közös háztartásban élésről, a büntetlen előéletről és a köztartozás-mentességről is elegendő csak egy nyilatkozatot tenni. Ez persze nem azt jelenti, hogy felelősség nélkül lehet ezekről nyilatkozni, hiszen a nyilatkozatok valódiságát ellenőrzik.

A CSOK igényléséhez lényegében elég lesz a személyi igazolvány, a lakcímkártya, az adókártya, a tb-jogviszony igazolása, az adásvételi szerződés vagy az építési napló, illetve a fent említett nyilatkozat az egyéb körülményekről.

Több idő áll rendelkezésre az igényléshez

 • A CSOK iránti igény benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követően 180 napig lesz lehetőség. Ez eddig 120 nap volt.

Gyorsabb banki ügyintézés

 • 30 napon belül kell dönteni ha lakásvásárlásról van szó, míg építkezés esetén 60 nap a határidő.

Folyamatban lévő bővítésre is igényelhető

 • Az otthonukat bővítők már a folyamatban lévő építési munkákra is igényelhetik a CSOK-ot, gyakorlatilag minden költségüket fedezhetik belőle.

Meglévő ingatlantulajdon mellett is kérhető

 • Nagyon fontos változás, hogy azok is igényelhetnek CSOK-ot, akiknek már van ingatlantulajdona. Használt lakás vásárlása esetén eddig erre nem volt mód.

Külföldi jogviszony is igazolható

 • A CSOK-ot a külföldről hazatérők is igénybe vehetik, feltéve ha korábbi külföldi munkajogviszonyt tudnak igazolni. Emellett vállalni kell, hogy az igénylő 180 napon belül magyar jogviszonyt létesít.

Adóstárs bevonásával is igényelhető

 • A CSOK igényléséhez adóstársnak bevonhatók a szülők vagy a közeli hozzátartozók.

Időben korlátlan hitel

 • A CSOK-hoz járó kedvezményes hitel igénybe vételének nincs időbeni korlátja.

Akik már vettek fel lakáscélú támogatást, több támogatást kaphatnak.

 • Feltéve ha újabb 3 gyermeket vállalnak. Így az új támogatásból már nem kell levonni a meglévő gyerekek után kapott “szocpolt”.

Változik az áfa-visszatérítés szabályozása.

 • Építkezés esetén, amennyiben 27 százalékos áfakulcsos számlát nyújtanak be, kérni lehet az adó visszatérítést 5 millió forintig.

2 thoughts on “CSOK 2018: egyszerűbben és gyorsabban”

 1. A CSOK-kal kapcsolatos esetünket szeretnénk megosztani veletek.
  2015 év elején, mint fiatal házasok vásároltunk egy ingatlant, melyen egy 50 %-os készültségi fokot el nem érő építmény volt. Az előző tulajdonos az építményére 1995-ben kapta meg az építési engedélyt, majd 2000-ben azt módosította. Ezek után semmilyen munkálatokat nem végzett. Az építményt koszorúig építette meg, melyre egy ideiglenes védőtetőt helyezett fel. A vételkor az előző tulajdonos az építési engedélyét és annak módisítását nem tudta átadni. Vélhetőleg az elveszett. A vételt követően mi teljesen új tervrajzot készítettünk. Az építésügyön 2015 év közepén kaptunk egy fennmaradási- és továbbépítési engedélyt, melyben fentiek rögzítve vannak. A mi tervrajzunk szerint az épületből csak a főfalak maradtak meg. A válaszfalak, ablak méretek teljes egészében változtak és kb. még 50 m2-nyit hozzáépültünk, illetve teljesen új tető került rá. 2017 évben felkerestünk egy pénzintézetet érdeklődés szintem, hogy jogosultak vagyunk-e a CSOK támogatásra új ház építésre. Az ügyintéző az általunk vitt iratok áttanulmányozása után közölte, hogy jogosultak vagyunk. A szükséges iratokat, igazolásokat beszereztük, mely kb. 2 hétbe telt. Ezt követően visszamentünk a pénzintézetbe, ahova vittük az összes szükséges igazolást. Az ügyintéző közölte, hogy hagyjunk ott minden iratot és ismét átnéz mindent és aláiratja az intézet vezetőivel. Pár óra múlva telefonon tájékoztatott, hogy mégsem vagyunk jogosultak a CSOK-ra, mert az általunk vásárolt ingatlanon lévő épületre 1995-be már kértek egy építési engedélyt és azt veszik figyelembe. A CSOK igénylés egyik feltétele pedig, hogy 2008 július 1. után kiadott építési engedélyek után vehető csak igénybe. Felkerestem az építésügyet ahol tájékoztattak, hogy az előző tulajdonos által kért építési engedélyek hatályukat vesztették. Részünkre meg csak fennmaradási- és továbbépítési engedélyt tudtak kiadni, de elmondásuk szerint ez azonos az építési engedéllyel.
  Fentiek miatt nem tudtuk igénybe venni a CSOK-ot. Csak azt tartjuk érdekesnek, hogy ugye amit hatályon kívül helyeznek az elvileg már nem is létezik, nem kell figyelembe venni. A mi esetünkben pedig még a hatályát vesztett iratra hivatkoznak és nem az új határozatot veszik figyelembe.
  Véleményeket, tanácsokat szívesen fogadunk, hogy jogos-e az elutasítás a pénzintézet részéről, vagy érdemes lenne még próbálkozni.

 2. Bővíteni szeretnénk bementunk es azt mondtak ,hogy 3 gyerekre adnak 2,2 milliót es 4,4 millióról kell számlát adnunk kijönnek ellenőrizni stb….
  En mar nem tudom követni minden bankban es takarekban mást mondanak !
  Tudna valaki segíteni koszonom

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.